Enligt en färsk rapport av Arbetsmiljöverket där man tittat på arbetsolyckor med dödlig utgång kan man se att lastbilsförare är den yrkesgrupp som har varit mest utsatta för dödsolyckor över tid. I rapporten kan man läsa att många dödsolyckor har inträffat i samband med lossning och lastning.
Ingen ska behövas skadas eller må dåligt på sitt arbete
Transportnäringen är en bransch med många utmaningar och vi behöver hela tiden ligga i framkant för att skapa en bra arbetsmiljö för våra medarbetare. I vårt arbetsmiljöarbete är kontinuitet det viktigaste. Arbetsmiljöarbetet är helt enkelt något som måste prioriteras varje dag, året runt, annars riskerar det att bli en pappersprodukt som inte leder till förändring. Till vår hjälp har vi bland annat duktiga skyddsombud samt Transports regionala skyddsombud som bland annat analyserar och riskbedömer lossningsplatser för att påverka och få förbättringar.
Rätt förutsättningar gör jobbet enklare
Att arbeta för en god arbetsmiljö och minimera riskerna är ett lagarbete där politiker, myndigheter, arbetsgivare och fackförbund måste samarbeta och påverka till det bättre.
Om samarbetet brister är det svårt att nå fram hela vägen och skapa en förändring, något som vi upplevt när vi försökt påverka lossningsplatser i kommunal verksamhet säger Ann Liljeholm, Driftchef Lindströms Transport.
Ett annat vanlig förekommande fenomen är att man vid nybyggnationer inte tänkt igenom godsmottagningen ordentligt. Där uppmanar jag alla som ska bygga om eller bygga nytt att ta kontakt med Transport skyddsombud för att få tips och råd. Våra chaufförer är mycket utsatta och har ett tungt fysiskt arbete, det minsta man kan kräva är ordentliga godsmottagningar säger Ann Liljeholm.
Tillsammans måste vi sätta säkerheten framför allt.
Läs mer om arbetsmiljö på länkarna nedan